Партия за независимост на Обединено кралство – Дерек Кларк

Дерек Роланд Кларк е виден член на Европейския парламент и британски политик. Избран е от партия за независимост на Обединеното кралство през 2004 г., а идните години е и преизбран.

По образование Кларк завършва Бристолски университет и Университета на Ексетър. Пенсионира се като учител на науката.

Дерек Кларк отстоява позицията в Евро парламента за законодателство за предоставяне на временни права на работещите и въпроси засягащи работно време, заплата и празнични дни. С настъпилата криза и влошаване въпроса с безработицата, дори Кларк смята, че единствен изход от създалата се ситуация може да се търси в законодателна битка, но дори тя се оказва не ефективна при растяща безработица. Според мненията на специалисти за работни места се плаща недостатъчно, а това провокира наемане на нискоквалифициран персонал и неопитен такъв, вместо да дава стимул на лоялния работник.

Това всъщност е и един от най-нашумелите въпроси, през изминалото време, в които евродепутат на групата „Европа за свобода и демокрация“, Дерек Кларк се изказа, че британската социална система е „претъпкана“ и страната му не може да приема чужденци. Според негово изказване незаконните имигранти не могат да се чувстват като у дома си, а въпросът засяга най-много граждани на Румъния и България.

Британеца Кларк, още поставя въпроса от гледна позиция на дискриминация, ако бъдат спазени изискванията поставени от Европейската комисия на договорите с българи и румънци, а именно те да са с предимство на британския пазар за труд. Той смята, че това ще прогони неговите сънародници от страната, поради намаляване пазара на труд за гражданите на Англия.

Други въпроси, които засяга британския политик са свързани с енергетиката и конкретно производството на био горива от култури, които към момента дори в много части на планетата са смятани за кът.

Желанието на Дерек Роланд Кларк да бъдат преразгледани от Евро комисията всички тези „болни“ за страната му и човечеството теми, с цел да не се стига до пагубни последици, както за морската британска индустрия, така и за планетата.